7 незвичайних рецептів, в основі яких морквяна макуха

> Еда
Читать: 8 мин

© energepic.com/Pexels

Морквяна макуха, особливо отримана після приготування соку саме з домашньої моркви, стане відмінним інгредієнтом багатьох рецептів.

Страви, у яких морквяна макуха є основним продуктом, порадують низькою калорійністю, яскравим кольором і насиченим смаком. Макуху або вичавку можна навіть заморожувати, свої поживні і корисні властивості вона не втрачає.

Прості рецепти смачних страв на основі морквяної макухи

1. Морквяні «Рафаелки»

© Jess Watters/Pexels

Відмінний десерт для вегетаріанців та тих, хто дотримується посту.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Горіхи подрібнити, поєднати усі інгредієнти, окрім стружки, ретельно перемішати. Вологими руками сформувати невеликі кульки, обваляти у кокосовій стружці.

2. Халва з морквяної макухи

© Sheena Wood/Pexels

Смачний десерт, яким варто насолодитися у родинному колі під час чаювання.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Потовкти стручки кардамону за допомогою ступки або широкого ножа, разом з молоком і макухою довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати 40 хвилин, зрідка помішуючи. У глибокій сковорідці розігріти олію, викласти в неї отриману масу, додати цукор і смажити на середньому вогні 10 хвилин. Додати родзинки і подрібнені горіхи, перемішати і готувати ще 3-5 хвилин. Подавати у теплому вигляді зі сметаною, або остудити і присипати корицею і меленими фісташками.

3. Печиво з морквяної макухи

© rawpixel.com/Pexels

Таке печиво є не тільки смачним, а ще й корисним. Його можна брати із собою як перекус.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Просіяти борошно з розпушувачем, додати пластівці, цукор і яйце, перемішати і ввести макуху. Всипати спеції, налити масло і ретельно перемішати. Тісто має вийти липке, тому викладати печиво краще змоченою в холодній воді столовою ложкою. Розподілити печиво на пекарському папері, зверху на кожне втиснути по половинці волоського горіха. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

4. Пряники з морквяної макухи

© Pixabay/Pexels

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Змішати всі інгредієнти, ретельно вимісити тісто, щоб воно стало еластичним. При необхідності додати борошна. Тісто розкачати в пласт, товщиною з палець, склянкою або чашкою вирізати кружки або півмісяці, викласти на сухе деко або пергамент. Готувати у попередньо розігрітій до 190 градусів духовці 15-20 хвилин.

5. Домашній хліб з морквяною макухою

© Pixabay/Pexels

Для любителів випічки ще один небанальний рецепт домашнього хліба.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Борошно не просіювати, змішати з сіллю і содою, влити до нього молоко і йогурт. Ретельно перемішати, додати макуху і вивалити тісто на робочу поверхню з борошном. Вимішувати тісто до того моменту, поки воно не почне добре відлипати від рук, надати форму буханця (круглого або довгастого), зверху зробити надрізи гострим ножем. Покласти в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 30-35 хвилин.

6. Кекси з морквяною макухою і родзинками

© Tookapic/Pexels

Кекси чудово смакують до чаю та кави і стануть смачним частуванням для друзів та знайомих.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Ізюм залити окропом на 10 хвилин, відкинути на сито і дати воді стекти. Яйця збити з цукром, борошно просіяти з розпушувачем, спеціями і сіллю, вмішати яйця. Добре перемішати, додати морквяну макуха і масло. Всипати родзинки і акуратно перемішати. Невеликі формочки для кексів змастити маслом і наповнити тістом на 2/3 від об’єму. Готувати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.

7. Котлети з морквяної макухи

© Pixabay/Pexels

Досить незвичний рецепт котлет, але поекспериментувати з новим інгредієнтом варто. До того ж це дуже смачно.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Натерти сир на дрібній тертці, цибулю дрібно порізати, змішати макуху, цибулю і сир, вбити яйце і додати майонез, просіяти зверху борошно і ретельно перемішати. Зліпити нвеликі котлетки, обваляти в панірувальних сухарях і смажити на сильному вогні по 3-5 хвилин з кожної сторони. Подавати із зеленню та сметаною.