21 вид спецій, що додадуть стравам новий смак

> ЇЖА
Читать: 9 мин
спеції

©Pexels/neosiam

Створення своєї власної колекції спецій, часом, займає все життя. Це не те, що можна зробити за один день. Але якщо ви полюбили кулінарію як мистецтво і налаштовані рішуче, для вас є базовий набір ароматних спецій і трав, які стануть в нагоді в найбільш часто використовуваних рецептах. А без деяких ваша кухня і зовсім не обійдеться.

21 вид спецій, які додадуть вашим стравам витончений смак. А якщо хочете спробувати щось нове — будьте готові до експериментів, адже поєднувати приправи ніхто не забороняє.

Мелений духмяний перець

Висушена, незріла ягода карибського вічнозеленого дерева, запашний перець має ароматні нотки, які нагадують гвоздику, корицю і мускатний горіх. Його часто використовують в приготуванні маринадів, рагу, консервації, пирогів, а також соусів для барбекю і хлібобулочних виробів.

Базилік

Обов’язковий інгредієнт в італійській кухні. Базилік прекрасно поєднується з іншими продуктами, такими як чебрець, часник, орегано, лимон і томатний соус. Він також доповнює страви з рису, картоплі і яєць. Ви можете тримати свіжий базилік під рукою, але сушені, подрібнені листя завжди повинні бути на вашій поличці для спецій.

Лавровий лист

Висушене лаврове листя володіє оригінальним ароматом з нотками деревного смаку. Ціле лаврове листя дуже насичене, всього одного листа достатньо, щоб надати смаку супу, рагу або маринаду. Однієї упаковки вистачить вам надовго.

Чорний перець горошком

Що може бути важливіше, ніж сіль і перець? Свіжозмелений перець володіє набагато більш сильним ароматом, ніж його вже змолоті «брати» і «сестри».

чорний перець
©Pexels/Mareefe

Каєнський перець

Будучи основою для багатьох бутильованих гострих соусів, каєнський перець виготовляють з невеликого, дуже гострого червоного каєнського перцю чилі. Він часто використовується в індійській кухні, а також в стравах каджунськой і східної кухонь. Якщо ви любитель гостре — це одна з кращих спецій, яка стане в нагоді.

Порошок чилі

Порошок чилі є обов’язковим для всіх, хто любить готувати мексиканські страви або страви південно-західної кухні. Це насправді суміш спецій, як правило, чилі, орегано, коріандру і кмину.

Мелена кориця

Ця приправа безумовно знайома ласунам. Ароматична спеція з гірко-солодким ароматом, кориця служить прекрасним доповненням до випічки та кави, а також надає специфічний аромат каррі, чилі і тушкованим стравам. Мелену корицю можна назвати головною серед прянощів.

Мелений кмин або насіння кмину

Кмин — квітуча рослина, яку вирощують від східного Середземномор’я до Індії. Він додає свіжості в рагу, супи, каррі і підливи. Це також інгредієнт для деяких солінь і навіть тістечок.

мелений кмин
©Pexels/Miguel Á. Padriñán

Каррі

Каррі — популярна індійська суміш з 20 спецій, таких як коріандр, куркума, кмин, пажитник і перець чилі. Суміш використовується в багатьох стравах Південної Азії. Ми додаємо каррі в страви з куркою, яйцями, морквою та інші. Подібною, але більш насиченою сумішшю є каррі Мадрас.

Мелений часник

У нас завжди є свіжий часник під рукою, але на крайній випадок завжди повинна бути альтернатива — мелений сушений часник. В деякі суміші меленого сушеного часнику додають трави або приправу, наприклад, петрушку, тому уважно читайте етикетку. Наприклад, мелений часник часто перемішують з сіллю.

Мелений імбир

Імбир — гостра, ароматна спеція, часто використовується в індійській, китайській, японській, в’єтнамській та інших азіатських кухнях. Насичений смак і аромат імбиру хороший для різної випічки. Його також можна використовувати для того, щоб розм’якшити м’ясо. Відмінно підійде до кореневих овочів і страв з ракоподібних.

Мускатний горіх

Всім любителям десертів присвячується. Насіння індонезійського дерева має злегка солодкий аромат і використовується в напоях, таких як глінтвейн, сидр, вино, або у випічці. З мускатним горіхом можна експериментувати і додавати в супи, м’ясні та інші страви.

Орегано

Орегано — багаторічна рослина з ароматним, теплим і злегка гіркуватим присмаком. Дивно, але сушений орегано насправді більш ароматний, ніж свіжий. Його часто використовують в італійсько-американській кухні і вважають «спецією для піци». Орегано часто додають до овочів, м’яса, риби і до салатів (особливо в грецький салат), а також в страви середземноморської кухні.

Паприка

Темно-червона спеція, зроблена з висушених плодів перцю чилі. Паприку використовують для приготування м’ясних страв, морепродуктів, овочів, рису і супів. Угорська паприка має більш виражений смак.

паприка
©Pexels/Jaouad JK

Подрібнений червоний перець

Сушений подрібнений червоний перець чилі в вигляді невеликих пластівців — ще одна поширена «приправа для піци». Спецію також часто використовують в маринадах, соусах, супах, а також приготуванні ковбас. Це безперечно одна з найбільш універсальних і часто використовуваних спецій, навіть якщо ви не дуже любите готувати і рідко використовуєте спеції — це підходящий варіант для всіх страв.

Розмарин

Деревна, багаторічна трава з ароматним, вічнозеленим, голчастим листям. Розмарин має аромат, що нагадує лимон і сосну. Він часто використовується в середземноморській, італійській та французькій кухнях, і особливо добре поєднується з часником і оливковою олією. Розмарин також є смачним доповненням до фокаччо, томатного соусу, піци і свинини.

Шавлія

Багаторічний, вічнозелений чагарник під назвою шавлія — ​​це важлива спеція з солоним, злегка перцевим ароматом. Він часто використовується в стравах європейської та американської кухонь: від запіканок до начинки сиру і ковбас. Мелена шавлія володіє міцним трав’яним ароматом.

Кошерна сіль

Груба сіль, приготована без йоду і інших добавок, її можна використовувати в сезонних рецептах замість харчової солі. Її великі кристали або пластівці дозволяють вам контролювати кількість приправи в страві. Сіль можна використовувати практично у всіх стравах, але зазвичай не рекомендується для випічки, так як вона не буде розчинятися повністю.

кошерна сіль
©Pexels/monicore

Естрагон

Часто використовується у французькій кухні, естрагон родом з Сибіру і Західної Азії. Він має гіркий, перцевий смак. Це основний компонент соусу béarnaise і добре поєднується з рибою, омлетами і куркою. Його також часто додають в білий винний оцет.

Чебрець

Популярний в середземноморській, каджунській і креольській кухнях, чебрець має легкий, деревний аромат, який чудово доповнює овочі та птицю. Хоча ми вважаємо за краще обрізати свіжі гілочки чебрецю, важливо, щоб сушений чебрець на вашій кухні також був присутній.

Ванільний екстракт (ванільні боби)

Ми зберегли, можливо, краще наостанок. Ваніль часто використовується для ароматизації морозива, хлібобулочних виробів, сиропів і десертів. Ваніль — це стручки ванільної орхідеї. Виготовлений шляхом замочування ванілі в спирті, ванільний екстракт — обов’язковий інгредієнт випічки. Ванільні боби дорожчі, ніж екстракт, але мають більш виражений смак.

4120
5/5
0
Input correct name with min length 6 symbols
Input correct email address
Please provide a valid city.