10 несподіваних методів смачного приготування нуту

> Еда
Читать: 12 мин

© KarpenkovDenis/IStock

Нут містить велику кількість білку, клітковини та складні вуглеводи. Він є надзвичайно ситним продуктом. Плюс нуту полягає в тому, що його можна поєднувати чи не з усіма іншими продуктами – і буде смачно.

Щоб переконати вас у цьому, ми зібрали 10 смачних рецептів, які містять несподівані методи приготування нуту. Спробуйте хоча б один із них, і нут стане постійним гостем на вашій кухні.

1. Сендвіч з нутом та яйцем

© KarpenkovDenis/IStock

Нут додає іще одну текстуру до яєчної начинки цього легкого сендвіча.

Інгредієнти:

  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 1 голівка часнику
  • 120 г бебі шпинату
  • 120 г консервованого нуту, промити і осушити
  • cіль, перець за смаком
  • 1 велике яйце
  • 30 г м’якого козячого сиру, обсипається
  • 2 скибочки цільного пшеничного хліба, злегка підсмажені

Спосіб приготування:

У антипригарній сковороді на середньому вогні нагріти масло. Додати часник і готувати до стійкого аромату, близько 30 секунд. Додати шпинат та горох, приправити сіллю та перцем, помішувати, готувати близько 30 секунд. Зменшити вогонь. Додати яйце і козячий сир в сковороду. Готувати, постійно помішуючи, поки яйце не приготується. Зняти з вогню. Начинку покласти між скибками хліба.

2. Салат зі смаженою брюссельською капустою і нутом

© Bartosz Luczak/IStock

Цей салат дасть довге відчуття ситості, у ньому багато білка та клітковини.

Інгредієнти:

  • 240 г консервованого нуту, промити і осушити
  • 12 голівок брюссельської капусти, розрізати навпіл
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 1 ч.л. свіжої шавлії
  • 1/4 ч.л. порошку каррі
  • cіль, перець
  • 30 г фети
  • 10 мигдалин

Спосіб приготування:

Нагріти духовку до 200° С. Покласти аркуш пергаментного паперу на деко. Покласти нут, брюссельсьу капусту, олію, шавлію та каррі. Приправити сіллю та перцем. Перемішати. Смажити до того, як капуста стане м’якою і коричневою по краях, від 25 до 30 хвилин, перемішуючи, також до коричневого кольору нуту. Додати фету і розрізаний мигдаль.

3. Нут з травами

© Pexels

Хрумкий, солоний, вершковий і наповнений білком нут повинен стати основним продуктом на вашій кухні.

Інгредієнти:

  • 900 г нуту консервованого, промити, висушити
  • 4 зубчики часнику, подрібнити
  • 60 мл оливкової олії
  • cіль, перець
  • 500 г суміші зелені (петрушка, кінза, цибуля та/або базилік), нарізати

Спосіб приготування:

Помістити нут у велику сковороду, додати часник та олію; приправити сіллю та перцем. Готувати на середньому вогні, іноді помішуючи, поки нут не стане хрустким, 10-15 хвилин. Прибрати з вогню; перемішати в травах.

4. Теплий лаваш з гострим нутом та броколі

© GEOLEE/IStock

Цей лаваш має приємний кремовий та хрусткий смак.

Інгредієнти:

  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 250 г броколі
  • cіль, перець
  • 185 г консервованого нуту, промити і осушити
  • 2 ст.л. харчових дріжджових
  • 30 козячого сиру
  • 1 ст.л. курячого або овочевого бульйону
  • 1/4 ч.л. кмину
  • 1 ст.л. свіжої петрушки, нарізаної
  • 1 лаваш

Спосіб приготування:

У невеликій сковороді на середньому вогні нагріти олію. Додати броколі, заправити сіллю та перцем та готувати, поки броколі не стане яскраво-зеленого кольору та аль-денте, від 5 до 6 хвилин. У мисці для мікрохвильової печі поєднати нут, дріжджі, сир, кмин. Приправити сіллю та перцем. Поставити у мікрохвильову піч на 1 хвилину, перемішати і знову поставити у мікрохвильову піч ще на 1 хвилину. Готувати на максимальній потужності. Додати петрушку, перемішати. Покласти на лаваш суміш з нутом, зверху покласти броколі. Загорнути.

5. Солодка картопля, фарширована нутом

© Tookapic/Pexels

Якщо у вас немає часу, щоб приготувати картоплю в духовці, проколіть її зубочисткою, обмотайте вологими паперовими рушниками, і поставте її в мікрохвильовку на 6 хвилин на максимальну потужність.

Інгредієнти:

  • 1 солодка картоплина, промита
  • 60 г натурального йогурту
  • 2 ст.л. харчових дріжджів
  • 1 ст.л. оливкової олії
  • 240 г нуту
  • дрібка кмину
  • дрібка паприки
  • сіль, перець
  • 2 ст.л. петрушки

Спосіб приготування:

Нагріти духовку до 210° С. Проколоти картоплю виделкою, обернути в алюмінієву фольгу та випікати, доки вона не буде м’якою протягом 50 — 60 хвилин. Витягнути і розгорнути. У мисці змішати йогурт, дріжджі та олію. Додати нут, кмин і паприку. Приправити сіллю та перцем. Перемішати. Розрізати картоплю по довжині і заправити сумішшю з нутом. Посипати петрушкою. Подавати холодною або кімнатної температури.

6. Гострий печений нут

© Kyle Killam/Pexels

Цю страву можна брати з собою як перекус та смакувати досхочу.

Інгредієнти:

  • 900 г консервованого нуту, злити рідину, промити
  • 1 ч.л. олії з виноградних кісточок або на вибір
  • 2 ч.л. перцю чилі
  • 1/4 ч.л. кмину
  • щіпка кайєнського перцю
  • 1/2 ч.л. дрібної морської солі

Спосіб приготування:

Підігріти духовку до 200° С. У великій мисці змішати нут, олію, спеції та сіль. Ложкою викласти в один шар на готовий лист для випічки. Випікати в духовці приблизно 35-40 хвилин (час залежить від вашої конкретної печі, це може бути зроблено всього за 20 хвилин.) Помішувати приблизно кожні 10 хвилин. Подавати теплим або кімнатної температури.

7. Перець, фарширований нутом з фетою та травами

© IStock

Проста, але ситна страва, якою можна смакувати із задоволенням.

Інгредієнти:

  • 2 великих перці
  • 450 г нуту консервованого, промити, осушити
  • 1 цибулина, нарізати
  • 60 г сиру фета
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 2 ст.л. харчових дріжджів
  • 2 ст.л. свіжого базиліка
  • 2 ст.л. свіжої м’яти
  • 1 ст.л. діжонської гірчиці
  • 4 ч.л. оливкової олії
  • 1/4 ч.л. паприки
  • cіль, перець

Спосіб приготування:

Нагріти духовку до 200° С. Зрізати верх перця, акуратно вичистити. Поставити перець на деко, можна за допомогою фольги. У мисці пом’яти нут виделкою. Додати усі інгредієнти, перемішати. Нафарширувати перціі якомога щільніше. Випікати, поки перець не стане м’яким, протягом 25-30 хвилин. Дати охолонути перед подачею.

8. Хумус з нуту

© robynmac/IStock

Цей простий рецепт неможливо пропустити. Все, що вам потрібно зробити, це поєднати нут з оливковою олією, лимонним соком, часником, тахіні, водою та сіллю.

Інгредієнти:

  • 120 г тахіні (смаженої)
  • 60 мл оливкової олії
  • 2 зубчики часнику
  • 900 г нуту
  • 60 мл свіжовичавленого лимонного соку
  • 120 мл води
  • 1/2 ч.л. солі
  • Гарнір: посипати паприкою, збризнути оливковою олією, додати підсмажені кедрові горіхи та/або подрібнену петрушку

Спосіб приготування:

У кухонному комбайні змішати тахіні з оливковим маслом до однорідної консистенції. Додати часник, нут, лимонний сік, воду та сіль. Повільно змішувати до однорідності. Додати більше солі або лимонного соку за смаком. Подавати з сухарями, хрусткими овочами, такими як морква або селера, або з підсмаженим хлібом.

9. Фріттата з нутом та брюссельською капустою

© Pexels

Ця страва чудово насичує і надовго залишає відчуття ситості. Вам ще довго не захочеться їсти.

Інгредієнти:

  • 4 яйця
  • 60 мл натурального йогурту високої жирності
  • 1/2 ч.л. порошку каррі
  • cіль, перець
  • 450 г консервованого нуту, промити, висушити
  • 2 ч.л. оливкової олії
  • 15 шт брюссельської капусти, тонко нарізати
  • 1 ст.л. свіжого шавлії, нарізана

Спосіб приготування:

Нагріти духовку до 190° С. У миску розбити яйця, додатит йогурт і порошок каррі. Приправити сіллю та перцем. Перемішати з нутом. На сковороді на середньому вогні нагріти оливкову олію. Додати брюссельську капусту та шавлію, готувати перемішуючи, доки брюссельська капуста не стане яскраво-зеленою і почне м’якшати, приблизно 2 хвилини. Додати яєчну суміш на сковороду та перемішати. Перемістити до духовки і запікати 30-35 хвилин, до скоринки зверху. Дати охолонути, розрізати.

10. Протеїнове печиво з нуту

© foodandwine

Насправді, ви б ніколи не здогадалися, що це печиво містить нут. А ще воно смачне та наповнене білком.

Інгредієнти:

  • 450 г консервованого нуту, промити, обсушити
  • 60 г ванільного протеїну (порошок)
  • 2 ст.л. мигдальної пасти або з кеш’ю
  • 1 ст.л. кокосового цукру
  • 1 ч.л. ванільного екстракту
  • 1/8 ч.л. морської солі
  • 2 ст.л. шоколадної крихти

Спосіб приготування:

Покласти нут до кухонного комбайна, перемолоти у густу масу. Додати усі інші інгредієнти, змішувати, поки не утвориться тісто. Додати шоколадну крихту та перемішати. Тісто можна розподілити лопаткою на порції, сформувати печиво. Можна посипати крихтою, подавати з морозивом або навіть зробити коктейль, збивши з мигдальним молоком.

3686
0
Input correct name with min length 6 symbols
Input correct email address
Please provide a valid city.